Spoed loodgieter

Tijd om de buitenkraan dicht te draaien

Heb je gewone buitenkranen? De winter komt eraan, dus vergeet hem niet dicht te doen!

“Ja, is dat zo?” Ik luister naar je gedachten! Tsja, als de vorst er echt doorheen komt, kun je echt last hebben van rommel in huis.

Gevolgen als de buitenkraan niet dicht is

Allereerst zijn de meeste waterleidingen van buitenarmaturen met koper bekleed. Koper heeft de inherente eigenschap dat het buitengewoon moeilijk op te zetten is. Water heeft de neiging uit te zetten als het bevriest. Dus als je water in een koperen waterleiding hebt (en je hebt altijd water in deze leiding), dan zal dit water bevriezen en uitzetten, en zal het altijd een uitweg vinden: de leiding barst. .

Als je geluk hebt, is de ijsprop groot genoeg om de leiding te verstoppen en schiet het water er niet recht uit. Maar als de sneeuw begint te smelten en het water begint te smelten…je raadt het al, er spuit water uit gesprongen leidingen!

Vaak is dit buiten, maar soms barst er een leiding in de kruipruimte onder je woning (gebruikelijk bij oudere, slecht geïsoleerde woningen. Vaak merk je het te laat. Tenminste, dan kom je er veel eerder achter. Hoe sluit je de buitenkraan af Stap 1: Zoek de afsluitkraan van de buitenkraan. Deze bevindt zich meestal onderaan de meterkast. Als u naast uw keuken een buitenkraan heeft, heeft een loodgieter mogelijk een buitenkraan geïnstalleerd en aangesloten op de waterleiding in je gootsteenkastje.

Stap 2: Sluit de afsluiter en open de buitenkraan naar buiten om ervoor te zorgen dat al het water uit de leiding komt. Draai de kraan terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Vergeet niet de buitenkraan af te tappen!

Een veelgemaakte fout is dat men vergeet de kraan daadwerkelijk leeg te maken. Draai dan bijvoorbeeld de kraan buiten de meterkast dicht. Dat is alles. Nee, nu nog het water uit de leiding halen. Aftappen is niets anders dan de kraan sluiten, behalve de buitenkraan openen totdat er geen water meer uitkomt en de leidingen legen of bijna leegmaken.

Wat te doen als een waterleiding bevriest? Stap 1. Het lek niet bijvullen betekent geen waterverlies meer. Als u weet waar de afsluitklep van de buitenste kraan zit, kunt u deze stap meteen overslaan. De ervaring leert dat de meeste mensen niet direct het antwoord weten, maar wel weten waar de hoofdkranen zitten.

Stap 3. Controleer of er een aparte afsluitkraan is voor de buitenkraan. Deze bevindt zich vaak onderin de meterkast waar de waterleidingen binnenkomen. De klep (rood/zwart/groen handvat) past waarschijnlijk op de lengte van de leiding. Draai hem een kwartslag zodat hij loodrecht op de buis staat.

Stap 4. Open vervolgens de buitenkraan naar buiten. Ja, er komt water uit. Er zit tenminste nog water in de leiding. Vaak is dit minder dan 0,5 liter water. Maak je geen zorgen. Er komt binnen 5-10 seconden water uit de kraan. Stap 4. Wanneer er geen water uit de kraan komt, open dan de originele watertoevoerleiding weer (niet van de buitenkraan).

Stap 5. zorg ervoor dat je je hoofdkraan terug krijgt, we plannen een andere loodgieter voor dezelfde dag.

Het is al bevroren en je kunt de buitenkraan niet open of dicht doen

Bevochtig de handdoek met warm water. Drapeer/wikkel de kraan en waterleidingen om de buitenkraan. Kranen en leidingen ontdooien langzaam. Gebruik geen heet water, want door een plotseling groot temperatuurverschil kan er iets barsten. Forceer het niet open. Grote kans dat je hier iets mee kapot maakt!

Of de vorstvrije buitenkraan dicht moet

Dit brengt ons eigenlijk terug bij de vraag: wat is vorstvrij? Allereerst is geen enkele kraan vorstvrij. Vorstbestendigheid is een betere term. Dus wat maakt een kraan vorstbestendig? De bottom line is geen water. Het laatste stuk leiding voor deze kranen hangt aan de muur. Bij normale kranen stijgt het water tot aan de opener, maar bij vorstvrije kranen zit er een lange stang aan de opener. Deze lange stang opent de afsluiter verder de muur in. Het water komt dus van achter de muur in plaats van achter de kraan. Daarom is de kans dat de kraan bevriest en versplintert erg klein. Moet deze klep niet helemaal sluiten? Nee, dat hoeft niet, maar waarom niet eens rekening houden met de mogelijkheid dat de leiding aan de binnenmuren vastvriest?